INCI - lista składników kosmetyków

INCI to naprawdę International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Zgodnie z prawem obowiązującym w Unii Europejskiej, skład każdego kosmetyku musi być zdeklarowany na opakowaniu. INCI to więc nic innego jak międzynarodowy zbiór nazw składników występujących w kosmetykach.

A   
Algin - alginian sodu. Składnik wiążący wilgoć w naskórku i substancje kosmetyczne, higroskopijny. W lekko kwaśnym pH zagęszcza i klaruje wodniste formuły. Stosowany np w stylizujących żelach do włosów i żelowych pastach do zębów, maseczkach do twarzy, ale i w wielu innych kosmetykach. Zapobiega rozwarstwianiu faz w formułach emulsyjnych i zmniejsza lepkość. Jest filmotwórczy, działa ochronnie i nawilżająco;

Aminomethyl Propanol - składnik stabilizujący pH kosmetyków;

Aqua (Water) - woda;
 
Arginine - składnik przyciągający i wiążący wilgoć z otoczenia, wbudowuje się w płaszcz lipidowy, dzięki czemu głęboko nawilża skórę oraz wygładza, dociera do warstwy rogowej. Przyspiesza gojenie, wzmacnia i poprawia kondycję skóry. Zapobiega także wysychaniu kosmetyków. Jest składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego NMF;


b
Behentrimonium Methosulfate - najczęściej stosowany w produktach do pielęgnacji i mycia włosów. Ma właściwości zmiękczające, ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu włosów. Jest również substancją myjącą;

c     
Calcium Sulfate - siarczan wapnia. Składnik dodający formułom kosmetycznym objętości- spulchniacz, a także zmętniający zbyt przejrzyste i klarowne konsystencje, chroni kosmetyk przed zepsuciem minimalizując przepuszczalność światła. Jest także substancją ścierającą stosowaną głównie w pastach do zębów, usuwa osady, płytkę nazębną, wybiela zęby. Ma właściwości rozjaśniające, bielące, matujące i pochłaniające wilgoć oraz tłuszcz, które wykorzystuje się także w kosmetykach do makijażu oraz pielęgnacyjnych do cery tłustej i trądzikowej;

Caprylyl Glycol - emolient tłusty, filmotwórczy. Ma właściwość wnikania głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Ma różne zastosowania, w kosmetykach myjących działa myjąco i renatłuszczająco, jest także humektantem, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne; 

Carbomer - w kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą emulsję;

Cetyl Alcohol - emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Ułatwia wprowadzenie do preparatu kosmetycznego substancji konserwujących, barwiących, wybielających i biologicznie aktywnych. Stosowany jest w większości kosmetyków ze względu na powyższe właściwości, a także ze względu na odczucie na skórze – kremy bez niego są bardziej tępe – zbyt szybko się wchłaniają, pozostawiając warstewkę fazy wodnej. Stosowany jako substancja myjąca i emulgator - łączy fazę wodną i fazę olejową. Cząsteczki emulgatora ustawiają się na granicy faz, częściowo rozpuszczając się w jednej fazie i częściowo w drugiej. Dzięki temu stabilizują granicę między fazami i stąd krem, mleczko czy inny kosmetyk nie rozwarstwiają się;

Ceteareth-20 - emulgator. Substancja myjąca usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów;

Cetearyl Alcohol - jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci;

Ceramide - stosowany w kosmetykach do włosów jako substancja kondycjonująca i regenerująca włosy;

Charcoal Powder - węgiel aktywny;

Chlorphenesin - substancja utrwala i chroni kosmetyki przed zepsuciem przez mikroorganizmy, zabezpiecza przed rozwarstwieniem, zmianą koloru, konsystencji i zapachu, przeciwutleniacz. Stosowana w kombinacji z innymi konserwantami, nadaje zapach i niweluje niepożądane zapachy w kosmetyku; 

Cholesterol - emolient tłusty. Odpowiada za syntezę wit. D. Działa na skórę wzmacniająco i ochronnie, przeciwzmarszczkowo, antyoksydacyjnie, zapobiega przeznaskórkowej utracie wody, zmiękcza i wygładza. Wykorzystywany w produktach do skory suchej, wrażliwej, nadreaktywnej, atopowej. Jest także emulgatorem emulsji;

CI 77499 - czarny barwnik, magnetyt. Tlenek żelaza stosowany jest w kosmetykach mineralnych. Posiada właściwości regenerujące i nawilżające;

Citric Acid - kwas cytrynowy. Substancja należy do alfahydroksykwasów (AHA) wykazuje działanie keratolityczne, czyli złuszczające, dzięki czemu usuwa przebarwienia i rozjaśnia skórę;

Cocamidopropyl Dimethylamine - emulgator. Substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów. Kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Łagodzi ewentualne drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych na skórę;

Cyamopsis Tetragonoloba Gum - modyfikator reologii (wpływa na konsystencję kosmetyków) - zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu dzięki czemu wpływa także na poprawę stabilności piany;


d
Daucus Carota Sativa Extract - wyciąg z korzenia marchwi. Preparaty z tym wyciągiem zwiększają (uaktywniają) fizjologiczne funkcje skóry, przywracając jej elastyczność, miękkość i gładkość. Nadaje skórze ciepły, matowobrązowy koloryt świeżej opalenizny - efekt brązujący. Ekstrakt z marchwi stosuje się w przypadku łagodzenia skutków poparzeń słonecznych. Składniki ekstraktu wykazują również działanie przeciwrodnikowe, zapobiega szorstkości naskórka, zwiększa stopień jego nawodnienia, polepsza podział komórek, zapobiega zagłębianiu się zmarszczek;

Dimethicone - emolient suchy. Wykazuje działanie osłonowe, chroni skórę i włosy przed czynnikami zewnętrznymi. Tworzy film dający odczucie jedwabistej gładkości, zmiękcza i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Zastosowanie znajduje w różnego rodzaju kosmetykach, np jako substancja nośna dla pigmentów w podkładach do makijażu, ale także w olejkach, eliksirach, szamponach i odżywkach do włosów, kremach, balsamach, do twarzy, ciała i na okolice oczu, w kosmetykach ochronnych z filtrami UV. Ułatwia rozczesywanie włosów, zapobiega elektryzowaniu, chroni je np. przed wiatrem, mrozem czy też nawiewem suszarki. W kosmetykach poprawia konsystencję, zmniejsza lepkość i tłustość, ułatwia rozsmarowywanie i poprawia przyczepność do powierzchni, zmniejsza lub zapobiega pienieniu. Jest także obecnie najskuteczniejszą substancją leczącą wszawicę. Działa poprzez zablokowanie pasożytom dostępu do tlenu, czyli przez uduszenie.

Dimethyl Isosorbide - zwiększa przenikanie kwasu salicylowego;

Dipentene - składnik kompozycji zapachowych. 

Disodium Edta- konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów;

Dipotassium Phosphate - składnik regulujący pH kosmetyków, substancja zapobiegająca korozji opakowań i niwelująca niepożądane zapachy w kosmetyku;

e 
Ethoxydiglycol - rozpuszczalnik. Zwiększa lepkość produktów;   

Ethylexylglycerin - konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów;


f
g  
Glycerin - silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze;

Glyceryl Steaerate -stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych - ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające;

Glycolic Acid - kwas glikolowy. Składnik bardzo łatwo i głęboko penetruje skórę. W stężeniu 10-20% wykazuje działanie złuszczające, przyspiesza proces odnowy komórkowej, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, przez co wzrasta jej nawilżenie i napięcie, opóźnia proces starzenia. Wygładza zmarszczki, wyrównuje koloryt, pomaga w likwidowaniu zapalenia mieszkowego, zmniejsza problemy trądzikowe, łojotok i przebarwienia oraz drobne blizny. Długotrwałe stosowanie (nie dłuższe, niż 6 miesięcy) działa bardzo korzystnie na skórę właściwą, prowadząc do zwiększenia jej grubości o ok. 25%. Mechanizm odbudowy skóry jest związany ze stymulacją fibroblastów do produkcji kolagenu i mukopolisacharydów. Wysokie stężenia stosuje się w przypadku skór bardzo problematycznych, np z głębokimi bliznami i zmarszczkami czy rozstępami;


h 
Hamamelis virginiana leaf water - hydrolat z liści oczaru;  

Hydroxyethylcellulose - modyfikator reologii (zmienia konsystencję) - zagęstnik. Zwiększa lepkość preparatu;


i 
Isoceteth-20 - emulgator. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów;


j
k
l 
Lactic Acid - kwas mlekowy. Substancja nawilżająca;


m 
Mentha Arvensis Oil - olejek z liści mięty polnej. Mięta posiada wiele właściwości kosmetycznych. Stosowany jako dodatek do past, dezodorantów, mieszanek do kąpieli, ponieważ ma właściwości perfumujące i odświeżające. Ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające, a także lekko rozjaśniające skórę. Olejek miętowy oraz zawarty w nim mentol stosowany w kosmetykach drażnią receptory zimna obecne w skórze, wywierając wrażenie chłodu i odświeżenia. Olejek z mięty zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry głowy, przedłuża świeżość fryzury, neutralizuje swędzenie skóry głowy i przeciwdziała łupieżowi. Wchodzi w skład preparatów do odbudowy i wzmocnienia płytek paznokci. Miętę poleca się do cery zanieczyszczonej, trądzikowej, a także wrażliwej i alergicznej;


n 
Niacinamide - witamina B3. Substancja aktywna o cenionych właściwościach. Stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo. Rozjaśnia przebarwienia, poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę trądzikową i z trądzikiem różowatym;


o
p   
Panthenol - prekursor witaminy B5. Humekant. Hydrofilowa substancja nawilżająca. Substancja aktywna, wywołuje efekt  kosmetyczny  na skórę,: działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka. Pantenol wykorzystywany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów, dzięki zdolności wnikania w ich strukturę. Nadaje skórze uczucie gładkości 

PEG-40 Stearate - emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe;

Pentylene Glycol - humekant, substancja nawilżająca. Zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego oraz krystalizacji przy ujściu butelki. Ponadto pełni rolę rozpuszczalnika dla substancji hydrofilowych zawartych w kosmetykach; 

Phenoxyethanol - fenoksyetanol. Składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych; 

Phytosphingosine - substancja ogranicza tworzenie zaskórników, łagodzi stany zapalne skóry trądzikowej i zapobiega ich powstawaniu. Zmniejsza poziom tyrozynazy, ma działanie keratolityczne, a także zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych dla histaminy. Jest środkiem antyhistaminowym, przeciwalergicznym. Hamuje wzrost drożdży i bakterii. Wykorzystywana przede wszystkim w preparatach do skóry z trądzikiem pospolitym, różowatym, alergicznej;

Polyglyceryl-3 Diisostearate - emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Stosowany najczęściej w balsamach do ust, podkładach typu oil-free, balsamach nawilżających;

Polysorbate 20 - emulgator;   

Potassium Phosphate - składnik wiążący jony metali, zapobiega zmianie zapachu, koloru i właściwości kosmetyków. Działa także buforująco, zwłaszcza w formułach kosmetycznych w formie proszków, pudrów. Zapobiega zbrylaniu i jest również substancją wzmacniającą działanie innych chelatorów i przeciwutleniaczy;

Potassium Sorbate - konserwant;

Propanediol - glikol roślinny. Stosuje się go do rozpuszczania trudno rozpuszczanych kwasów;


q
r
s 
Salicylic Acid - kwas salicylowy. Wykazuje działanie keratolityczne (złuszcza zrogowaciały naskórek). Zmniejsza liczbę przebarwień trądzikowych; 

Sodium Benzoate - konserwant;   

Sodium Hyaluronate - humekant. Zapobiega wysychaniu kosmetyków, ale przede wszystkim dodawany jest w celach pielęgnacyjnych, wypełniających zmarszczki, nawilżających, odmładzających, wzmacniających i poprawiających elastyczność skóry. Ma także działanie regenerujące, przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie, likwiduje blizny i przebarwienia, wzmacnia barierę ochronną skóry, ma zdolność wychwytywania jonów metali ciężkich oraz innych toksyn z otoczenia i przekształcania ich w połączenia rozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu skóra nabiera odporności na alergeny i oczyszcza się. Substancja wiążąca wodę w naskórku, zapobiega transepidermalnej utracie wody (utracie wody z organizmu przez skórę), lecz w tym celu powinna być stosowana w połączeniu z kwasem hialuronowym lub emolientami, w przeciwnym razie może pochłaniać wilgoć ze skóry czy włosów na zasadzie adsorbentu i spowodować ich przesuszenie;

Sodium Hyaluronate Crosspolymer - substancja silnie higroskopijna, dobrze rozpuszczalna w wodzie, która ma zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia, dzięki czemu pełni ona rolę naturalnego rezerwuaru wody w skórze. Zwiększa zawartość wody w warstwie rogowej naskórka, wiążąc wodę w skórze przeciwdziałają jej utracie, dzięki temu skóra staje się nawilżona, napięta i bardziej elastyczna; 

Sodium Lauroyl Lactylate - emolient i składnik emulgujący w produktach myjących, polepsza konsystencje, zagęszcza, wspomaga pienienie innych detergentów i oczyszczanie skóry oraz włosów, skutecznie usuwa brud i bakterie. Działa delikatnie złuszczająco, renatłuszczająco i odżywczo, zapobiega przesuszeniom skóry i wygładza;

Stearyl Alcohol - emolient tłusty, filmotwórczy, tworzy na powierzchni warstwę zapobiegającą odparowywaniu wilgoci, stosowany także w preparatach myjących, jako składnik zapobiegający przesuszeniu skóry i włosów. Jest także emulgatorem emulsji typu O/W, zapobiega rozwarstwieniu emulsji oraz substancją zmętniającą przejrzyste konsystencje, aby zminimalizować przepuszczalność światła. Ma właściwości gaszące pianę oraz poprawiające lepkość;

t  
Tamarindus Indica Seed Gum - składnik o działaniu keratolitycznym;

Tartaric Acid - kwas winowy. Składnik posiada dość silne właściwości prebiotyczne. Zastosowany miejscowo odznacza się działaniem antyseptycznym i ściągającym. Działa także przeciwzapalnie, łagodzi obrzęki, wspomaga regulację nadmiernego wydzielania sebum, zwężanie porów, likwidację przebarwień i oczyszczanie skóry. Odpowiedni do skóry tłustej, trądzikowej. W dermatologii stosowany miejscowo w postaci roztworów wodnych 0,5–5%. Reguluje pH kosmetyków, stosowany także, jako składnik kompozycji zapachowych, działa maskująco, niweluje niepożądane zapachy w kosmetyku; 

Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extract - wyciąg z liści hurmy wschodniej. Składnik przeciwzmarszczkowy, antybakteryjny i przeciwzapalny. Wykazuje działanie ujędrniające i stymuluje metabolizm komórek skóry do regeneracji i odnowy. Ma właściwości tonizujące, antyoksydacyjne oraz ochronne, wzmacnia odporność skóry na działanie czynników niekorzystnych, alergenów i zanieczyszczeń. Łagodzi podrażnienia, obrzęki i zaczerwienienia, zmniejsza przekrwienie skóry, przyspiesza gojenie stanów zapalnych i pomaga oczyścić skórę z zaskórników. Działa prewencyjnie przeciw rozstępom i bliznom. Wykazuje także właściwości maskujące, niweluje niepożądane zapachy w kosmetyku. Składnik przeznaczony jest do każdego rodzaju skóry;

Tetrasodium Pyrophoshate - składnik zagęszczający konsystencje, regulujący pH kosmetyków, zapobiegający zbrylaniu oraz zapobiegający korozji opakowań. Stosowany głównie w kosmetykach myjących i pastach do zębów, ponieważ działa przeciwpróchniczo i remineralizująco. Ma zdolność wiązania jonów metali, konserwuje;

Trisodium Ethylenediamine Disuccinate - sekwestrant (substancja chelatująca), czyli wyłapująca jony metali ciężkich z preparatu kosmetycznego. Poprzez kompleksowanie jonów metali ciężkich sekwestrant stabilizuje kosmetyk poprzez stabilizacje związków łatwo utleniających się, co przedłuża jego trwałość; 

Triethanolamine - regulator pH;

Tocopherol - witamina E. Konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym;


u
v
w
x 
Xanthan Gum - lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich;


y
z 
Zinc PCA - składnik kondycjonujący. Ma działanie regulujące produkcję nadmiaru sebum, a także łagodzące stany zapalne spowodowane trądzikiem.  Z tego powodu jest składnikiem pożądanym w kosmetykach stworzonych dla skóry tłustej i skóry trądzikowej;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli już tu jesteś, zostaw po sobie ślad. Będzie mi bardzo miło! ❤
Komentując bloga zgadzasz się na przetwarzanie danych. Dane te przetwarzane są dobrowolnie i w każdej chwili możesz z tego zrezygnować. Celem ich zbierania jest zapobieganie Spamu
Na wszystkie pytania odpowiadam pod komentarzem.