CeraVe, nawilżająca emulsja do mycia i nawilżająca emulsja do ciała

Cześć Dziewczyny!

Moja cera jest tłusta, jednak Ci którzy orientują się w podstawach dermatologii wiedzą, że cerą nazywa się skórę twarzy. O ok. 50% skóry na moim ciele mogę śmiało powiedzieć, że jest przesuszona. Ta połowa to zdecydowanie nogi.Bardzo ciężko jest mi zadbać o ich odpowiednie nawilżenie. Często zapominam o ich balsamowaniu czy smarowaniu olejkami. Na szczęście dzięki CeraVe miałam możliwość przetestowania nawilżającej emulsji do mycia oraz nawilżającej emulsji do ciała.

CeraVe Nawilżająca Emulsja do Mycia
Dla Skóry Normalnej i Tłustej
Opracowana we współpracy z dermatologami, łagodna i niepieniąca się emulsja do mycia. Oczyszcza i nawilża oraz wspiera odbudowę bariery ochronnej skóry twarzy i ciała. Zawiera 3 kluczowe ceramidy i kwas hialuronowy.

Sposób użycia: nanieść emulsje na dłoń, a następnie rozprowadzić na zwilżonej skórze. Delikatnie masować, następnie zmyć wodą. Omijać okolice oczu. W przypadku dostania się preparatu do oczu natychmiast przepłukać je wodą.

Odpowiednia dla dzieci i dorosłych.
BEZZAPACHOWY
HIPOALERGICZNY
SKŁAD:
  • Aqua (Water) - woda;
  • Glycerin - silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze;
  • Cetearyl Alcohol - jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci;
  • Phenoxyethanol - fenoksyetanol. Składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych;
  • Stearyl Alcohol - emolient tłusty, filmotwórczy, tworzy na powierzchni warstwę zapobiegającą odparowywaniu wilgoci, stosowany także w preparatach myjących, jako składnik zapobiegający przesuszeniu skóry i włosów. Jest także emulgatorem emulsji typu O/W, zapobiega rozwarstwieniu emulsji oraz substancją zmętniającą przejrzyste konsystencje, aby zminimalizować przepuszczalność światła. Ma właściwości gaszące pianę oraz poprawiające lepkość;
  • Cetyl Alcohol - emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Ułatwia wprowadzenie do preparatu kosmetycznego substancji konserwujących, barwiących, wybielających i biologicznie aktywnych. Stosowany jest w większości kosmetyków ze względu na powyższe właściwości, a także ze względu na odczucie na skórze – kremy bez niego są bardziej tępe – zbyt szybko się wchłaniają, pozostawiając warstewkę fazy wodnej. Stosowany jako substancja myjąca i emulgator - łączy fazę wodną i fazę olejową. Cząsteczki emulgatora ustawiają się na granicy faz, częściowo rozpuszczając się w jednej fazie i częściowo w drugiej. Dzięki temu stabilizują granicę między fazami i stąd krem, mleczko czy inny kosmetyk nie rozwarstwiają się;
  • PEG-40 Stearate - emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe;
  • Behentrimonium Methosulfate - najczęściej stosowany w produktach do pielęgnacji i mycia włosów. Ma właściwości zmiękczające, ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu włosów. Jest również substancją myjącą;
  • Glyceryl Steaerate -stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych - ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające;
  • Polysorbate 20 - emulgator; 
  • Ethylhexylglycerin - konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów;
  • Potassium Phosphate - składnik wiążący jony metali, zapobiega zmianie zapachu, koloru i właściwości kosmetyków. Działa także buforująco, zwłaszcza w formułach kosmetycznych w formie proszków, pudrów. Zapobiega zbrylaniu i jest również substancją wzmacniającą działanie innych chelatorów i przeciwutleniaczy;
  • Disodium Edta- konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów;
  • Dipotassium Phosphate - składnik regulujący pH kosmetyków, substancja zapobiegająca korozji opakowań i niwelująca niepożądane zapachy w kosmetyku;
  • Sodium Lauroyl Lactylate - emolient i składnik emulgujący w produktach myjących, polepsza konsystencje, zagęszcza, wspomaga pienienie innych detergentów i oczyszczanie skóry oraz włosów, skutecznie usuwa brud i bakterie. Działa delikatnie złuszczająco, renatłuszczająco i odżywczo, zapobiega przesuszeniom skóry i wygładza;
  • Ceramide - stosowany w kosmetykach do włosów jako substancja kondycjonująca i regenerująca włosy;
  • Phytosphingosine - substancja ogranicza tworzenie zaskórników, łagodzi stany zapalne skóry trądzikowej i zapobiega ich powstawaniu. Zmniejsza poziom tyrozynazy, ma działanie keratolityczne, a także zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych dla histaminy. Jest środkiem antyhistaminowym, przeciwalergicznym. Hamuje wzrost drożdży i bakterii. Wykorzystywana przede wszystkim w preparatach do skóry z trądzikiem pospolitym, różowatym, alergicznej;
  • Cholesterol - emolient tłusty. Odpowiada za syntezę wit. D. Działa na skórę wzmacniająco i ochronnie, przeciwzmarszczkowo, antyoksydacyjnie, zapobiega przeznaskórkowej utracie wody, zmiękcza i wygładza. Wykorzystywany w produktach do skory suchej, wrażliwej, nadreaktywnej, atopowej. Jest także emulgatorem emulsji;
  • Sodium Hyaluronate - humekant. Zapobiega wysychaniu kosmetyków, ale przede wszystkim dodawany jest w celach pielęgnacyjnych, wypełniających zmarszczki, nawilżających, odmładzających, wzmacniających i poprawiających elastyczność skóry. Ma także działanie regenerujące, przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie, likwiduje blizny i przebarwienia, wzmacnia barierę ochronną skóry, ma zdolność wychwytywania jonów metali ciężkich oraz innych toksyn z otoczenia i przekształcania ich w połączenia rozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu skóra nabiera odporności na alergeny i oczyszcza się. Substancja wiążąca wodę w naskórku, zapobiega transepidermalnej utracie wody (utracie wody z organizmu przez skórę), lecz w tym celu powinna być stosowana w połączeniu z kwasem hialuronowym lub emolientami, w przeciwnym razie może pochłaniać wilgoć ze skóry czy włosów na zasadzie adsorbentu i spowodować ich przesuszenie; 
  • Xanthan Gum - lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich;
  • Carbomer - w kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą emulsję;
  • Tocopherol - witamina E. Konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym;
Nawilżająca emulsja do mycia zamknięta jest w prostopadłościanowym opakowaniu z pompką, która działa bez zarzutu. Szata graficzna jest prosta, przejrzysta i miła dla oka.
W swojej konsystencji jest naprawdę lekką, delikatną emulsją. Przyzwyczajona do sporej ilości piany w przypadku innych kosmetyków, na początku trochę się z nią nie polubiłam. Tutaj nie zobaczycie jej nawet w 1%.
Tego produktu używałam tylko do ciała. Nie zaryzykowałam użycia jej do twarzy, chociaż czasami miałam taką ochotę. Na zdecydowany plus jest to, że nie pozostawia ani suchej ani ściągniętej skóry. Bardzo fajnie nawilża i oczyszcza. Przez jej konsystencję lubię łączyć ją z peelingiem algowym. Razem tworzą idealny duet. Mimo to myślę, że nie jest zbyt wydajna. Na jedną nogę zużywam ok.3-5 naciśnięć pompki. Łącznie na całe ciało wychodzi tego naprawdę sporo.
Jeśli macie ochotę, wypróbujcie ją także do twarzy. Ma ona w sobie składnik, który przeciwdziała powstawaniu niedoskonałości, ale jednocześnie taki, który w formie czystej sprzyja ich powstawaniu.  Emulsja jest kosmetykiem O/W czyli olej w wodzie. Oznacza to, że cząsteczka oleju jest otoczona przez cząsteczki wody. Takie produkty wykorzystuje się w salonach kosmetycznych, przez co jestem pewna, że ten nie zrobi Wam krzywdy, o ile po dokładnym demakijażu i stonizowaniu skóry (co powinno się wykonywać po każdym opłukaniu cery wodą!) użyjecie wtedy żelu odpowiedniego dla waszej skóry. U mnie najlepiej sprawdzają się moje żele z kwasami i jak na razie nie chcę tego zmieniać.

    CeraVe Nawilżająca Emulsja
    Dla Skóry Suchej i Bardzo Suchej

    Opracowana we współpracy z dermatologami lekka emulsja, która nawilża i wspiera odbudowę naturalnej bariery ochronnej skóry twarzy i ciała. Zawiera 3 kluczowe ceramidy i kwas hialuronowy.

    Sposób użycia: nakładać obficie na skórę twarzy i ciała. Omijać okolice oczu. W przypadku dostania się preparatu do oczu, natychmiast przepłukać je wodą.

    Odpowiedni dla dzieci i dorosłych.

    BEZZAPACHOWA
    HIPOALERGICZNA
    NIEKOMEDOGENNA

    SKŁAD:
    • Aqua (Water) - woda;
    • Glycerin - silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze; 
    • Caprylic/Capric Trigluceride - emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Modyfikator reologii (poprawia konsystencję preparatu), powoduje wzrost lepkości kosmetyków. Jest to substancja tłuszczowa, która ułatwia poślizg przy aplikacji preparatu, więc poprawia właściwości użytkowe. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie;
    • Cetearyl Alcohol - jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci;
    • Cetyl Alcohol - emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Ułatwia wprowadzenie do preparatu kosmetycznego substancji konserwujących, barwiących, wybielających i biologicznie aktywnych. Stosowany jest w większości kosmetyków ze względu na powyższe właściwości, a także ze względu na odczucie na skórze – kremy bez niego są bardziej tępe – zbyt szybko się wchłaniają, pozostawiając warstewkę fazy wodnej. Stosowany jako substancja myjąca i emulgator - łączy fazę wodną i fazę olejową. Cząsteczki emulgatora ustawiają się na granicy faz, częściowo rozpuszczając się w jednej fazie i częściowo w drugiej. Dzięki temu stabilizują granicę między fazami i stąd krem, mleczko czy inny kosmetyk nie rozwarstwiają się;
    • Dimethicone - emolient suchy. Wykazuje działanie osłonowe, chroni skórę i włosy przed czynnikami zewnętrznymi. Tworzy film dający odczucie jedwabistej gładkości, zmiękcza i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Zastosowanie znajduje w różnego rodzaju kosmetykach, np jako substancja nośna dla pigmentów w podkładach do makijażu, ale także w olejkach, eliksirach, szamponach i odżywkach do włosów, kremach, balsamach, do twarzy, ciała i na okolice oczu, w kosmetykach ochronnych z filtrami UV. Ułatwia rozczesywanie włosów, zapobiega elektryzowaniu, chroni je np. przed wiatrem, mrozem czy też nawiewem suszarki. W kosmetykach poprawia konsystencję, zmniejsza lepkość i tłustość, ułatwia rozsmarowywanie i poprawia przyczepność do powierzchni, zmniejsza lub zapobiega pienieniu. Jest także obecnie najskuteczniejszą substancją leczącą wszawicę. Działa poprzez zablokowanie pasożytom dostępu do tlenu, czyli przez uduszenie.
    • Phenoxyethanol - fenoksyetanol. Składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych;  
    • Polysorbate 20 - emulgator; 
    • Ceteareth-20 - emulgator. Substancja myjąca usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów;
    • Behentrimonium Methosulfate - najczęściej stosowany w produktach do pielęgnacji i mycia włosów. Ma właściwości zmiękczające, ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu włosów. Jest również substancją myjącą;
    • Polyglyceryl-3 Diisostearate - emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Stosowany najczęściej w balsamach do ust, podkładach typu oil-free, balsamach nawilżających; 
    • Sodium Lauroyl Lactylate - emolient i składnik emulgujący w produktach myjących, polepsza konsystencje, zagęszcza, wspomaga pienienie innych detergentów i oczyszczanie skóry oraz włosów, skutecznie usuwa brud i bakterie. Działa delikatnie złuszczająco, renatłuszczająco i odżywczo, zapobiega przesuszeniom skóry i wygładza;
    • Ethylhexylglucerin - konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów;
    • Dipotassium Phosphate - składnik regulujący pH kosmetyków, substancja zapobiegająca korozji opakowań i niwelująca niepożądane zapachy w kosmetyku; 
    • Disodium Edta- konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów;
    • Ceramide - stosowany w kosmetykach do włosów jako substancja kondycjonująca i regenerująca włosy;
    • Phytosphingosine - substancja ogranicza tworzenie zaskórników, łagodzi stany zapalne skóry trądzikowej i zapobiega ich powstawaniu. Zmniejsza poziom tyrozynazy, ma działanie keratolityczne, a także zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych dla histaminy. Jest środkiem antyhistaminowym, przeciwalergicznym. Hamuje wzrost drożdży i bakterii. Wykorzystywana przede wszystkim w preparatach do skóry z trądzikiem pospolitym, różowatym, alergicznej;
    • Cholesterol - emolient tłusty. Odpowiada za syntezę wit. D. Działa na skórę wzmacniająco i ochronnie, przeciwzmarszczkowo, antyoksydacyjnie, zapobiega przeznaskórkowej utracie wody, zmiękcza i wygładza. Wykorzystywany w produktach do skory suchej, wrażliwej, nadreaktywnej, atopowej. Jest także emulgatorem emulsji;
    • Xanthan Gum - lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich;
    • Carbomer - w kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą emulsję;
    • Sodium Hyaluronate - humekant. Zapobiega wysychaniu kosmetyków, ale przede wszystkim dodawany jest w celach pielęgnacyjnych, wypełniających zmarszczki, nawilżających, odmładzających, wzmacniających i poprawiających elastyczność skóry. Ma także działanie regenerujące, przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie, likwiduje blizny i przebarwienia, wzmacnia barierę ochronną skóry, ma zdolność wychwytywania jonów metali ciężkich oraz innych toksyn z otoczenia i przekształcania ich w połączenia rozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu skóra nabiera odporności na alergeny i oczyszcza się. Substancja wiążąca wodę w naskórku, zapobiega transepidermalnej utracie wody (utracie wody z organizmu przez skórę), lecz w tym celu powinna być stosowana w połączeniu z kwasem hialuronowym lub emolientami, w przeciwnym razie może pochłaniać wilgoć ze skóry czy włosów na zasadzie adsorbentu i spowodować ich przesuszenie;
    • Tocopherol - witamina E. Konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym;

    Nawilżająca emulsja znajduje się w identycznym opakowaniu, co kosmetyk, o którym pisałam Wam wyżej. Różnią się tylko szatą graficzną. Tutaj dominuje niebieski.
    To lekka emulsja w kolorze mleczno-białym. Nie jest ani płynna, ani zwarta. Przypomina typowy balsam do ciała. Po wsmarowaniu dość szybko się wchłania i daje uczucie chłodu. O ile w lato efekt ten nie przeszkadzałby mi, a nawet byłby wskazany, to teraz jesienią jest to trochę uciążliwe. Skórę pozostawia gładką, ale nawilżenie mija po kilku minutach. Gdy dobrze się wchłonie wszystko wraca do początkowego stanu. Dla mnie to bardzo denerwujące, ponieważ teoretycznie musiałabym aplikować go co mniej więcej 10 minut, abym była zadowolona z efektu. Wykorzystuję go głównie do rąk, chociaż tutaj też nie ma wow. Gdy są naprawdę bardzo wysuszone, np. po ostatnim przypadkowym spotkaniu z kwasami emulsja nie jest w stanie mi pomóc. Daje bardziej uczucie brudnej i tłustej skóry, więc mam ochotę iść je ponowni umyć, a tutaj koło się zamyka.

    Myślę, że osoby mniej wymagające mogłyby być usatysfakcjonowane. Ja jestem po prostu zawiedziona, mimo to z tego duetu wybieram emulsję do mycia, z którą bardziej się zaprzyjaźniłam.

    Znacie kosmetyki CeraVe? Lubicie je? Jakie jest Wasze zdanie na ich temat?

    ps Ostatnio zdecydowanie więcej mnie na instagramie, więc zapraszam Was szczególnie tam - _piekniedziswygladasz

    6 komentarzy:

    1. szkoda, że nawilżająca emulsja daje krótkotrwały efekt, moja sucha skóra na pewno nie polubiłaby tego

      OdpowiedzUsuń
    2. kosmetyki cerave są fantastyczne, jestem z nich bardzo zadowolona, mam tą emulsję myjącą. :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Czytałam ostatnio recenzję jakiegoś produktu tej marki i nie była pozytywna. Jednak u każdego wszystko może działać inaczej :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Niestety ta emulsja do mycia zapchała moją cerę i do tej pory zmagam się z niedoskonałościami. Przez nią miałam wrażenie, że moja cera jest wiecznie brudna. Nie wspominam jej zbyt dobrze.

      OdpowiedzUsuń
    5. czytałam wiele opinii o tej pierwszej emulsji, trochę cena mnie zaskoczyła, ale może kiedyś spróbuję.

      OdpowiedzUsuń
    6. Słyszałam wiele dobrego na temat tych kosmetyków :) sama jeszcze ich nie testowałam.

      OdpowiedzUsuń

    Jeśli już tu jesteś, zostaw po sobie ślad. Będzie mi bardzo miło! ❤
    Komentując bloga zgadzasz się na przetwarzanie danych. Dane te przetwarzane są dobrowolnie i w każdej chwili możesz z tego zrezygnować. Celem ich zbierania jest zapobieganie Spamu
    Na wszystkie pytania odpowiadam pod komentarzem.